Help Center

Welcome,

Hoe kan ik de SuperSearch gebruiken?

Om gebruik te maken van de MyHeritage SuperSearch zoekmachine voor historische documenten, kunt u hier klikken. U kunt tevens op het tabblad ‘Onderzoek’ klikken in uw online familie site.

U kunt de hoofdpagina gebruiken om een algemene zoekopdracht uit te voeren. Het ziet er zo uit:

Description: Main search page of SuperSearch main search page (click to zoom).

 

Documenten, of ‘records’, zijn georganiseerd in groepen die we ‘collecties’ noemen. U kunt op de volgende link meer lezen over collecties: Wat is een collectie?

We raden u aan om te beginnen met een algemene zoekopdracht, in alle collecties. Hieronder kunt u een voorbeeld vinden van een eenvoudige zoekopdracht, voor ‘Mary Jones’ geboren in 1885:

 

De eerste pagina toont 10 van de 2,159,811 zoekresultaten, wat interessante en diverse documenten laat zien, zoals een record van de “US Social Security Death Index”, een grafsteen foto en nog veel meer.

Als u op een zoekresultaat klikt zult u de pagina van het document zien. Als het een vermelding betreft van een persoon in een stamboom, dan wordt het een ‘profielpagina’ genoemd. De pagina bevat meer informatie over de persoon, inclusief links naar naaste familieleden en relevante foto’s.

 

U kunt op elke foto op de profielpagina klikken om deze in een groter formaat te zien.

Description: Photo from Mary Jones profile (click to zoom).

 

Let op dat elk type document in een record pagina wordt weergegeven op een manier die het meest geschikt is. Bijvoorbeeld, zo zal een census record pagina er uit zien:

 

U kunt de zoekresultaten ook bekijken in een ‘Overzicht modus’. Hierbij worden de resultaten per collectie getoond. U kunt dan op een collectie klikken om de zoekresultaten te bekijken. Deze optie helpt u om systematisch de resultaten per collectie door te nemen

 

Om het zoeken eenvoudiger te maken, hebben we ook de mogelijkheid toegevoegd om te zoeken met behulp van ‘Categorieën’.

Een voorbeeld hiervan is de ‘Geboorte, Huwelijk en Overlijden’ categorie. Elke categorie en alle collecties hebben een speciaal toegewezen zoekformulier. U kunt navigeren tussen de categorieën en collecties door gebruik te maken van de lijst aan de rechterzijde van de hoofdpagina in de SuperSearch.

 

Het zoeken van records middels een categorie of collectie zal u helpen om uw zoektocht aan te scherpen en de meest relevante documenten te vinden.

U kunt tevens gebruik maken van de ‘Geavanceerd zoeken’ functie. Hier kunt u zoeken op gebeurtenis (zoals geboorte, huwelijk, overlijden, immigratie), op familieleden van de persoon én op zoektermen.

 

Soms weet u niet wat de juiste naam is van een persoon of dat de naam wellicht een andere spelling heeft in de documenten.

Om dit te overkomen bieden we in de ‘Geavanceerd zoeken’ functie de mogelijkheid om te bepalen hoe er wordt gezocht naar namen. U kunt zoeken naar een exacte overeenkomst of u kunt met de standaardinstelling zoeken naar een variant op de voornaam, zoals Bill en William, of naar een variant op de achternaam. Klik onder het veld waar u de naam invult op ‘Overeenstemming gelijkaardige namen’ om te selecteren hoe er naar de naam gezocht moet worden.

 

U kunt tevens zoeken naar een persoon zonder zijn of haar naam te weten. U kunt gebruik maken van de optie om via de familieleden van de persoon te zoeken. Stel dat u alleen de voornaam weet van iemand en de voornamen van de ouders, dan kunt u de zoekopdracht baseren op deze beperkte informatie:

 

De SuperSearch schat zelfs het mogelijke geslacht in van de persoon die u zoekt. Dus als u zoekt naar een persoon met de naam George, dan houdt de SuperSearch er automatisch rekening mee dat dit waarschijnlijk een man betreft.

Dit kan zeer handig zijn omdat uw zoekresultaten initialen kunnen bevatten zoals Michael G. Smit, maar resultaten van vrouwelijke personen zoals Rachel G. Smit, zullen dan niet worden getoond. Dit omdat de waarschijnlijkheid klein is dat het in overeenstemming is met uw zoekopdracht. Deze automatische filter is slechts één van de vele kenmerken van de SuperSearch en is niet te vinden in andere zoekmachines.

Wanneer u de zoekresultaten ontvangt, kunt u deze verfijnen per collectie of op namen, plaatsen en andere veel gebruikte velden. Dit wordt ‘faceting’ genoemd – het steeds verder verfijnen van de zoekresultaten.

Description: Refining SuperSearch results by name (click to zoom).

 

Het zoeken op termen kan vaak zeer nuttig zijn omdat het veel verschillende velden dekt. Zo kan het gebruikt worden om naar een plaats of een beroep te zoeken.

Hieronder kunt u een zoektermopdracht zien binnen de fotocollectie van MyHeritage, waarbij gezocht wordt met behulp van het woord ‘bruiloft’. Dit kan handig zijn om trouwfoto’s te vinden, omdat het zoekt naar het woord ‘bruiloft’ in titels en beschrijvingen van foto’s . U kunt de zoekopdracht verder verfijnen door een jaartal of plaatsnaam in te voeren van wanneer en waar de foto’s genomen zijn.

 

Als u een foto heeft gevonden waar u meer informatie over zou willen hebben, dan kunt u contact opnemen met de inzender van de foto.

 

SuperSearch is een internationale zoekmachine. Evenals het zoeken in internationale documenten, kunt u het zoekscherm gebruiken in 38 verschillende talen. Geen andere genealogie zoekmachine ondersteunt zoveel talen. Ons doel is om het niet alleen nuttig te maken in uw taal, maar om ook wereldwijde gegevens toe te voegen wat bruikbaar kan zijn voor het familieonderzoek in uw land.

 

Nu kunt u ook informatie zoeken op geografische locatie. Op deze manier ziet u alleen resultaten die relevant zijn voor een bepaalde locatie, wat handig is als u voor een persoon zoekt die bijvoorbeeld uit een bepaald land komt. Voor meer informatie hierover kunt u op de volgende link klikken: Kan ik naar records zoeken op locatie?

U kunt tot slot ook de records opslaan bij de persoonlijke profielen van personen die u in uw stamboom heeft staan. U kunt zelfs informatie extraheren uit de records. U kunt hier meer over lezen op de volgende link:

Hoe kan ik een record uit de SuperSearch opslaan?